Povratak
Poučna staza Gradske tržnice Pleternica

Poučna staza Gradske tržnice Pleternica

Osim bogate ponude svježeg voća i povrća, ali i raznih drugih namirnica, na Gradskoj tržnici u Pleternici odnedavno možete pronaći i Poučnu stazu koja govori o povijesti trženja u Pleternici prije preseljenja u novi objekt.

Tržnica je uvijek bila sastavni dio Pleternice, a važnost je dobila 1836. kada Pleternica dobiva status trgovišta.

Poučna staza nastala je na temelju foto natječaja Vremeplov zdravih navika  gdje su svi sugrađani bili pozvani i zamoljeni da pošalju stare fotografije ženskog pijaca i stočnog vašara.

Te fotografije su ovih dana, uz pomoć Pleterničkog komunalca, pronašle svoje mjestu na šetnici uz Orljavu.

Osim upravljanja Gradskom tržnicom kao mjestom okupljanja OPG-ova, Pleternički komunalac vrijedno radi i na razvitku turističkih paketa s ciljem edukacije o povijesti tržnice te njenoj važnosti, prvenstveno najmlađih sugrađana koji redovito sudjeluju na svim edukativnim radionicama koje tržnica organizira.

 

Posjetite Gradsku tržnicu, prošetajte i proučite poučne table koje govore o njezinoj povijesti, važnosti za grad Pleternicu, ali i o svakodnevnoj dinamici dobrog starog načina trženja izravno iz prve ruke. Goste Pleternice, kao i vjerne posjetitelje tržnice na šetnici uz Orljavu čekaju poučne table spremne ispričati svaka svoju zanimljivu priču.

Skip to content